Ханс или германски хипопотам в руски плен

Всё-самое-интересное-фэндомы-старое-фото-бегемот-5900341

Владимир Петрович на гърба на щастливия Ханс, лятото на 1945

По време на обсадата на Кьонигсберг, април 1945 година, имало яростни боеве и за зоологическата градина. Аз съм наясно, че яростни боеве е имало практически за всичко в Източнопруската столица, и за детските градини, и за трамвайните спирки, и за градските тоалетни (извинете), но тук историята е от зоопарка. Като казвам яростни, съзнавам, че с писано слово случилото се там не може да бъде пресъздадено. Така че, накратко, част от вътрешния кръг на отбраната на генерал Лаш, зоологическата градина е била подложена на въздушни атаки и артилерийски обстрел, след което щурмувана от съветската армия. Вероятно е била и минирана. От животните там оцелели само язовецът, ламата и хипопотамът. Хипопотамът бил ранен и дълго и трудно лекуван.

С това се заел офицерът Полонски, зоотехник по професия. Ето неговият разказ, както се твърди, отчетът му е запазен в Калининградските архиви. Преводът е мой :

Полонски „История на лечението на хипопотама“ (откъси)

…Хипопотамът е на 18 години. Ръст- голям. Прякор „Ханс“. Ранен е 7 пъти. И 2 пъти се е самонаранявал. 13 дни е бил без храна и вода.

История на лечението на хипопотама (накратко).

Приех го на лечение на 14 април тази година. Първо помогнах с вода. Впоследствие се опитах да му дам мляко. След това смляно цвекло. Хипопотамът започна да се храни. Но след 3 дни отказа. Побързах да дам водка. Дадох 4 литра. След това хипопотамът започна да иска храна. Отначало му направих клизма (4 кофи дестилирана вода). Започна да се храни. Хипопотамът се опита да излезе, но тъй като беше пиян, се отказа. Странична рана (25х27 см). Дълбочина 4 см. Друга рана (6×7). Хипопотамът започна да се храни – но не се възстановяваше бързо. Приложих клизма за втори път (4 кофи с вода). Хипопотамът започна да се възстановява. Минаха 2 седмици. Хипопотамът се хранеше слабо. Реших да дам водка, 4 литра. Хипопотамът започна да се храни, браво. Но пък получи запек. Сложих още една клизма (4 кофи с вода). Хипопотамът се възстановява, но се храни зле. Реших да дам водка (4 литра). И хипопотамът започна да се храни добре. Имаше дни, в които не се хранеше добре. Елиминирах ги като смених храната …

… Резултатът от лечението: Успяхме да спасим хипопотама. Без да се разделям с него 21 дни, след още 1 месец и 19 дни, постигнах пълното му оздравяване и сега се занимавам с дресировката му – езда на хипопотама в парка и др.

Зоотехник – Владимир Петрович Полонски

Последние выстрелы_1988_12

В тази илюстрация от книжка от 80-те години, историята е малко по като за деца.

Мда,… интересна диета, най-меко казано, и интересна дресировка. Нито имам намерение да се подигравам, нито да обобщавам. Но само си представете картината! Зоотехникът Полонски със скромните си сили и средства е излекувал хипопотама. (Макар че количествата разполагаема водка не бих нарекъл точно скромни, Русия е велика сила и в това отношение.) На нас може и да ни е странно как, но това е положението. Дори после офицерът е писал писмо до Москва да прехвърлят Ханс в тамошния зоопарк, страхувайки се, че подопечният му пациент ще измръзне през зимата. Историята има добър край, Ханс макар че останал във вече Калининград, имал поколение и живял до 50-те години.

Вашият коментар