Френско-испанската война, 1635-1659

Този конфликт е останал в сянката на Тридесетгодишната война и когото и да попитате, напълно неизвестен. Тук там, покрай френското и испанското кино се прокрадват някакви сцени от Рокроа, а големите историци само ще отбележат накратко, че Испания и Франция са прекратили война помежду си не във Вестфалия през 1648, а с Пиринейския мир. И толкоз. Някой-някъде казал, че Франция се включила във войната срещу Император Фердинанд ІІ и така си останало. А всъщност Луи ХІІІ и примиерът му – Ришельо започват война именно срещу Филип ІV, срещу испанските Хабсбурги. И макар че се стига и до противопоставяне с Хофсбург във Виена, отначало до край войната, поне откъм Лувъра, това е война с двореца Алказар в Мадрид и неговите надменни обитатели.

А това е огромен конфликт. Това е вероятно войната, която решава кой ще управлява в Европа като хегемон през следващия век. Двете най-силни кралства се сблъскват за земи, пари и престиж, родовете на Хабсбургите и Бурбоните влизат в отдавна подготвяна борба по суша и вода, в Европа и в Новия свят за своето бляскаво бъдеще или упадък. Тази война, без да преувеличаваме слага края на Златния век за Испания и поставя началото на Века на Луи Велики. Тук започвам да събирам текстове по тази интересна епоха. Ако някой има някакви идеи по проекта, е свободен да се включи. До тук:

  1. Статии
  2. Владетели, пълководци и дипломати
  3. И свързаните пояснителни статии от

Статии


Владетели, пълководци и дипломати

Френското кралство и съюзниците му

Испанското кралство и съюзниците му


И свързаните пояснителни статии от


Всичко е в процес на работа. Предстоят статии за отделни кампании, сражения и обсади, както и за дипломатическите ходове на страните, освобождаването на Португалия, Каталунския бунт и Фрондата както и допълване на речника.

Вашият коментар